Innovative netværk i Region Sjælland

Regionens styrke ligger i muligheder for igangsætning af både nybyggeri og renovering og dermed anvendelse af nye teknikker og nye produkter. Der ligger kun få innovative produktionsvirksomheder i Sjællandsregionen og de større aktører inden for forskning, udvikling og rådgivning har hjemsted uden for regionen, og er især lokaliseret i Hovedstadsregionen. Der er dog et formentligt gennemsnitligt antal håndværkere, installationsfirmaer, byggemarkeder og tømmerhandler, forhandlere af udstyr etc, dvs. udførelse og forhandling af byggeri og byggevarer, samt mindre rådgivningsvirksomheder, heraf mange med ekspertise inden for energirigtige metoder og produkter.

Der kan konstateres at være innovative og aktive netværk omkring:

Der er enkelte større produktionsvirksomheder, som inden for hver deres felt kunne blive lokomotiver og/eller samarbejdspartnere i udviklingsprojekter:

Mange mindre virksomheder kunne være interessante at følge og inddrage i udviklingsprojekter:

Energiforsyningsvirksomhederne vil kunne blive meget interessante aktører:

Typehusfirmaer og entreprenører i regionen:

Planlæggende og projekterende:

Det vil være interessant at se på hvilke muligheder og hvilke behov der kan være for at skabe netværk og relationer mellem forskellige aspekter af byggeriet for at sikre optimale byggeløsninger, både i relation til miljø og klima, men også i relation til at de skal være attraktive og rentable for brugeren.

Et eksempel på et innovativt netværk, hvor mange parter samarbejdede omkring udvikling af isoleringsmateriale baseret på plantefibre er beskrevet i en forskningsrapport fra RUC, 2001.

 

Af Inger Stauning, RUC, 2008

Websitet redigeres af Roskilde Universitet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, Teknologisk Institut, PP-consult, Syd-tek og Bjørn Axelsen ApS. Koordinator: Inger Stauning, RUC, is (a) ruc .dk