- Kommuner, klima og byggeri
- Kommunerne viser vejen
- Seminar: Kommuner, klima, byggeri
- Seminar: Bæredygtige byggeri i Næstved
- Seminar: Klar til fremtidens energirenovering i Roskilde
- Seminar: Fremtidens bredygtige byggeri i Næstved
- Scenarier for klimaændringer
- Klimakrav og virkemidler
- Omstilling af byggesektoren
- Eksempelsamling
- Links og litteratur
- Om projektet
- Arrangementer
Seminar: Fremtidens bæredygtige byggeri i Næstved
Udviklingsværksted
Projekt KIBS afholdt i samarbejde med Næstved kommune, Agenda-21 Rådet, Byggesocietet, Næstved-egnens Udviklingsselskab et udviklingsværksted med inspiration og efaringsudveksling for aktører, der er engageret i udvikling af byggeri og byggeerhverv i Næstved-området. Dagens hovedspørgsmål var:
- Hvordan kan bæredygtigt byggeri indgå i udviklingsstrategier for Næstved-egnen og derved fremme klimatilpasning, by- og boligkvaliteter, erhverv og kompetencegrundlag?
35 repræsentanter for byggesektoren på Næstved-egnen var mødt op for at diskutere mulighederne for at fremme bæredygtighed i fremtidens byggevirksomheder og byggeprojekter. Seminaret var arrangeret af KIBS-projektet, RUC, i samarbejde med Byggesocietetet, Næstved-egnens udviklingsselskab, Agenda-21 rådet og Næstved kommune, se indbydelsen.
Program og oplæg:
- Velkomst fraKIBS-gruppen og vicekommunaldirektør Poul Kold.
- Henrik Sørensen, Esbensen rådgivende ingeniører: Fremtidens bæredygtige bygningsmasse - udfordringer og muligheder for byggesektoren!
- Anna Maria Holt Christensen,Albertslund kommune: Hvordan kan man komme i gang med energirenovering i boligområder og skabe innovativt samarbejde om byggetekniske løsninger ala Albertslundlampen!
- Jonas Møller, Dansk Byggeri: Hvordan kan byggesektoren ruste sig til fremtidens krav om energieffektivt byggeri!
- Søren Magnussen, Agenda 21 koordinator: Præsentation af ”Retningslinjer for bæredygtige bygge og anlægsprojekter i Næstved Kommune”, krav og anbefalinger når kommunen bygger, se www.naestved.dk/ServiceErhverv/BaeredygtigtByggeri.aspx
- Jean-Pierre Van Tittelboom, arkitekt m.a.a.: Udvikling af Maglemøllegrunden – Status på projektet med fokus på de bæredygtige elementer.
- Jens Trædemark Jensen, Civilingeniør: Helhedsplan for Baneområdet – præsentation af planen med fokus på de bæredygtige elementer.
- Kristina Fløche Juelsgård, SEAS-NVE: Bygninger er element i det samlede energisystem – hvordan kan de bidrage til CO2-reduktioner!
- Malene Snedgaard, erhvervsservicechef: Erhvervsstrategier for Næstved - ressourcer og potentialer for udvikling af bæredygtigt byggeri
Efter de inviterede oplæg var der flere i salen, der præsenterede ideer og muligheder for bæredygtigt byggeri i Næstved:
- Arne Lundsby Andersen, Dialogbyg, præsenterede en ide til at gøre byggeriet af en ny idrætshal til et fyrtårn for bæredygtigt byggeri og efterlyste i det hele taget spektakulære og bæredygtige byggeprojekter i Næstved.
- Kjeld Andersen, A/Plan arkitekter, fremlagde en plan for byggeri af 16 0-energi/passivhuse i Bøderup, som er tænkt som et bofællesskab med individuelle huse, organiseret som en afdeling af Lejerbo, se pjecen.
- Søren Pedersen, direktør i passivhus.dk, præsenterede passivhuskonceptet og firmaets arbejde med passivhuse, hvor de nu regnes som førende eksperter i passivhusbyggeri i Danmark, se www.passivhus.dk/
Gruppediskussioner:
Der var formuleret 4 hovedtemaer for indsats:
- Byplan og byggeri
- Energirenovering
- Teknik og kompetencer
- Erhvervsudvikling
Alle blev opfordret til at skrive deres ideer på sedler, der kunne føjes ind under et af temaerne, se den blomstrende iderigdom her, samt at vælge en ide til diskussion og præsentation om eftermiddagen.
Opsamlingen tog udgangspunkt i de hovedpunkter, der var kommet frem i gruppediskussionerne, og som alle grupper faktisk havde ideer til:
Næstved skal være center for uddannelse i bæredygtigt byggeri.
Der var ideer til både uddannelse og efteruddannelsesprojekter. EUC er iflg. uddannelseschef Vibeke Pakkenberg ved at oprette et center for uddannelsen inden for bygge og anlæg, og det er oplagt at inkludere uddannelse i bæredygtigt byggeri. Søren Pedersen havde ideer til kurser for håndværkere i passivhusbyggeri. Konkrete lavenergibyggeprojekter kunne bruges som lærestykker. Der var forslag om at bruge sygehuset som uddannelsescenter og at bruge Maglemølle ombygningerne som lærestykker. Alle fag burde kende til beregningsredskaber for energirigtigt byggeri, og burde kunne oplyse om energirigtige tiltag og kunne henvise til andre håndværkere, financieringsmuligheder mv. Der kunne oprettes kurser ala Dansk Byggeris energirådgiver-kurser.
Næstved bør blive kendt på bæredygtige fyrtårne og demonstrationsprojekter.
Bæredygtighed bør indtænkes i alle byggeplaner og projekter, ikke bare kommunens egne, men også f.eks. boligforeningers energirenoveringsprojekter. Der var megen energi og interesse for de planer, som var fremlagt af kommunen omkring baneområdet og Maglemøllegrunden. Hvorfor ikke se Maglemøllegrunden som et ”bæredygtigt byggecentrum” med demonstration af state of the art, lærestykker, showcases, med højeste miljøstandard, så det kunne blive et videncenter for klimarigtigt byggeri. Baneområdet kunne blive et attraktivt center for hele regionen, hvis man indtænkte det i sammenhæng med bykernen, med konferencecenter, energirenovering af bevaringsværdige bygninger, rundvisning til andre bæredygtige fyrtårn, byfortætning, miljørigtig transport til stationen, støj væk fra centrum. Også den fremtidige idrætshal kunne blive et fyrtårn. Skoler og andre institutioner kunne blive eksempler på energirigtig renovering. Ikke alene kommunen, men også boligforeninger, virksomheder (domiciler) og private kunne bidrage til at udvikle bæredygtigt byggeri, med spektakulære energirenoveringer, demonstrationsanlæg, brug af lærerige og interessante byggeteknikker. Der kunne laves samlede præsentationer af bæredygtigt byggeri og byggevirksomheder i Næstved.
Der er grundlag for et byggeforum for byggeerhverv og bygherrer og andre interesserede om bæredygtigt byggeri.
Diskussionen viste at der er meget stor interesse for en åben dialog om byggeprojekter og samarbejde om uddannelse og fælles profilering af byggeerhverv. Kommunen kunne være facilitator, og der er i særdeleshed interesse for kommunens byplaner og byggeinitiativer, men andre aktører har også en væsentlig rolle at spille. Der kunne iværksættes partnerskaber til fremme af energirenovering for private. Her kunne f.eks. banker og andre financieringsinstitutioner inddrages i mulige samarbejder med håndværkere og energiselskaber med samlede tilbud om energirenovering ala ESCO-virksomheder. Alle byggeerhverv kan have gavn af en fælles profil af kompetencer inden for energirigtigt byggeri. Der kunne laves samarbejde om konkrete udviklingsprojekter, og der kunne være en løbende dialog og erfaringsudveksling om byggeløsninger. Der kunne laves fælles oplæring i beregningsredskaber og standarder som f.eks. BREEAM og passivhuskrav.
Den levende og engagerede diskussion blev afsluttet med en opsamling af hvilke konkrete initiativer der kunne sættes i værk.
- Uddannelse i bæredygtigt byggeri for Næstvedegnen, deltagere: Bente Jongberg, Næstved kommune, bjong (a) naestved.dk, Malene Snedgaard, Næstvedegnens udviklingsselskab, mls (a) naestved-erhverv.dk, Søren Pedersen, passivhus.dk, Vibeke Pakkenberg, EUCSJ, Per Christiansen, 3F, Charlotte Falstrup, White arkitekter,
- DR-udsendelse om Clean tech i Næstved, profilering af Næstved som 1 af 10 Cleantech-byer:Malene Snedgaard, Næstvedegnens udviklingsselskab, mls (a) naestved-erhverv.dk, Ole Kjerulff, Agenda-21-rådet, Else Marie Holm, Agenda21-rådet
- Opstart af Bæredygtigt Byggeforum (eller andet navn),Søren Magnussen, Næstved kommune, somag (a) naestved.dk i samarbejde med arrangørgruppen bag dette seminar
- Fremtidens bæredygtige byggeri – på vej!Opfølgningsseminar om et år: KIBS-projektet i samarbejde med lokale aktører
Hertil kommer de aktiviteter, som hver af aktørerne sætter i værk, inspireret af dette seminar og med nye kontakter og dialogpartnere og nye perspektiver i lommen.
Konklusioner:
Efter de mange interessante oplæg og gruppediskussioner kunne et sæt hovedkonklusioner opridses:
- Næstved-egnen bør satse på uddannelse og efteruddannelse af håndværkere og andre involverede i fremtidens krav til lavenergibyggeri og bæredygtige byggeløsninger. Hvad stiller passivhus-konceptet f.eks. af krav til snedkere og elektrikere i deres monteringsarbejde? Hvilke yderligere tiltag til energiløsninger kan tømreren pege på, når han er tilkaldt til et isoleringsarbejde hos fru Jensen? Hvilke nye byggeelementer kommer på banen og hvilke krav stiller de til håndværkerne?
- Der er potentialer i at synliggøre og udvikle "fyrtårne", som f.eks. passivhuset i Rønnebækhave, som samtidig kan fungere som lærestykker og erfaringssteder for såvel byggefolk som andre interesserede. Hvorfor ikke lade et skolerenoveringsprojekt blive eksempel på energirenovering til passivhusstandard? Der var forslag om at en ny idrætshal kunne blive et "aktivhus" med integration af mange nye energiteknologier og bæredygtige byggeløsninger. Oplæggene om de fremtidige byggerier omkring banegården i Næstved og på Maglekildegrunden gav anledning til mange visionære ideer til udstillings- og demonstrationsprojekter: hvorfor ikke indtænke bæredygtighed fra starten? Hvorfor ikke tiltrække virksomheder og forskere som gerne vil afprøve nye byggeløsninger? Inddrage områdets arkitekter og byggevirksomheder i kreative løsninger? Inddrage borgerne?
- Fremtidige renoveringsopgaver kan give muligheder for avancerede lavenergi-løsninger, både inden for den private sektor og inden for det almene byggeri og lejeboligerne. Man kan satse på kombinationer af synlige forbedringer og energirigtige tiltag, f.eks. forbedret indeklima eller tilbygninger samtidig med energirenovering. Der er mange potentialer i Næstved-området, da her findes mange visionære arkitekter, samt mange repræsentanter for alle byggeerhverv, således at der kan etableres konsortier eller mere eller mindre løse partnerskaber.
- Kommunens mange byggeopgaver, både i forbindelse med nybyggeri og renovering, giver grundlag for at fremme bæredygtige byggeløsninger, især på baggrund af deres klimapolitik og nyligt vedtagne guidelines for bæredygtighed i byggeriet. Kommunens forskellige afdelinger kunne arbejde mere på tværs, så lokal erhvervsudvikling, byggeopgaver, byplanlægning og bæredygtighed blev samtænkt.
- Der er behov for et byggeforum eller et byggenetværk, som kan bringe de mange interessenter i den fremtidige udvikling af byggeriet i kontakt med hinanden. Der er mange uudforskede potentialer og ressourcer i Næstved-området, som kunne frugtbargøres ved en tættere kontakt. F.eks. er der flere arkitekter som arbejder med passivhusbyggeri. Der er fælles lokale interesser i kommunens byggeplaner. Der er byggevareproducenter og -forhandlere, som kunne lave fælles markedsføring. Der kunne laves innovative samarbejder om f.eks. intelligent energistyring i forlængelse af el-selskabernes interesser i styring af elforbruget og energilagring. Der kunne udvikles udstyr til ventilation og elementer til passivhusbyggeriet. Der kunne udvikles uddannelses- og informationstilbud til håndværkere. Der kunne laves fælles fremstød med lavenergitilbud til husejere osv.osv.
Som afslutning på seminaret blev der nedsat nogle arbejdsgrupper til at arbejde videre med disse ideer.
Kontaktpersoner: Bente Jongberg, Naestved kommune, bjong (a) naestved.dk og Søren Magnussen, Naestved kommune, somag (a) naestved.dk