- Kommuner, klima og byggeri
- Scenarier for klimaændringer
- Klimakrav og virkemidler
- Omstilling af byggesektoren
- Eksempelsamling
- Links og litteratur
- Om projektet
- Arrangementer
Kommunernes kompetencer
Kommunerne har en bred professionel viden om energi- og miljøforhold i deres plan-, miljø- og byggetekniske administration. Det har de fra de projekterende og planforberedende arbejde, fra daglige drifts- og forhandlingsrutiner i:
- byggesagsbehandlingen
- varmeforsyningsplanlægningen
- miljøtilsyn med virksomheder hvor energiforhold også kan indgå
- energiledelse i egne institutioner
- arealdisponeringsplaner for erhvervs- og boligbyggeri
- strategisk planlægning.
Denne viden omfatter således både forskellige former for energi-produktion og - distribution, viden om energitab ved transmisson og forbrug (isolering og energi), generel viden fra BBR registret om ejendommenes forfatning i kommunen, deres alder, bygningskonstruktion, energikilder mm., viden om ledningsnet og forsyning, og den omfatter byggetekniske forhold ift Bygningsreglementets bestemmelser.
Som myndighedsorgan på bygnings- og boligområdet forvalter og samordner kommunerne samfundsøkonomiske og miljømæssige hensyn i relation til sikring af udbygning og nytilflytning, sikring af forsyning og komfort og socialt fællesskab i boligområder, og de forvalter regeringens generelle energi-, miljø- og klimapolitiske kampagner, regler og love. Det giver kommunerne en central position ift. aktuelle bestræbelser for at danne øget opmærksomhed og fokusering på de muligheder der ligger i klima- og miljøtilpasset byggeri og renovering. Der foreligger muligheder for at kommunerne direkte kan normsætte krav til nybyggeri og renovering i lokalplanerne og i byggesagsbehandlingen, og der ligger muligheder for en række mere kampagnebaserede tiltag..
Hvis vi ser på hvad der kan reguleres på i de kommunale indsatser, viser erfaringerne at der en meget bred vifte af forhold med klima- og miljørelevans for byggeriet:
- Geografisk placering i zoner, i lokalområder med valg af tilstødende fremtidige arealanvendelser
- Boligtype prioritering
- Tekniske normer og godkendelser af materialer (PVC, trykimprægneret træ, energiforbrug, ventilation mm)
- Arkitektur/udseende, bebyggelsesprocent
- Natur og områdeindpasning
- Bebyggelsesprocent
- Varme- og elforsyning – kollektivt/individuelt, type
- Vandafledning, spildevandsrensning og vandforsyning, genanvendelse af regnvand
- Krav til håndtering og betaling for bygningsaffald
- Renovering
- Energimålsætninger for drift