Boligforeningen Ringgården, byggeriet Lærkehaven i Lystrup
Boligforeningen Ringgården, Århus har 2002 - 06 projekteret opførelsen af 130 almene tæt-lav boliger i Lystrup som et energi- og miljøvenligt byggeri. Projektet er gennemført sammen med ingeniørfirmaet Carl Bro og Dansk center for Byøkologi. Det er støttet af EU-projektet ”Sustainable Housing in Europe” (SHE) og af Realdania.
Projektets mål var udviklingen af det almene boligbyggeri gennem en demonstration af, hvordan der kan bygges ’miljømæssigt, socialt og arkitektonisk bæredygtige boliger’ indenfor rammerne af det almene støttede byggeri.
Projektstøtten blev anvendt til at udvikle konkurrenceprogrammet (april 2003), hvor det overordnede krav var en ’sammentænkning af høj arkitektonisk kvalitet med funktionelle og miljømæssige kvaliteter’.
Der blev indkaldt forslag til 3 boliggrupper, der alle skulle opfylde generelle bæredygtighedsprincipper, men med hver deres prioritering.
- Gruppe A (40 boliger): energi (passivhuse, 15 kWh/m2/år)
- Gruppe B (50): sundhed (energi: 30 kWh/m2/år)
- Gruppe C (40): lys/seniorboliger (energi: 30 kWh/m2/år)
Beregninger
I bedømmelsen af projekterne blev SBi’s beregningsprogram BEAT anvendt til beregning og sammenligning af projekternes miljøprofil i et livscyklusperspektiv.
Bedømmelsen inddrog også beregninger i forhold til indeklima og totaløkonomiske beregninger. Et dansk konsortium vandt for gruppe A og C, medens en tysk tegnestue vandt for gruppe B (ultimo 2003).
Projektet er markant gennem dets programarbejde, hvor der blev stillet specifikke krav til byggeriet miljømæssige kvaliteter. Projektet har for dette arbejde og de vindende projekter modtaget priser fra Energisparefonden (2006) og det europæiske program ”Sustainable Housing in Europe” (2007). Byggeriet af passivhusene bliver det første større passivhusbyggeri i Danmark.
Vanskeligheder med at gennemføre projektet
Byggeriet har imidlertid haft problemer i forhold til gennemførelsen (kilde: www.bf-ringgaarden.dk). Byggeriet har ikke kunnet gennemføres indenfor det århusianske rammebeløb for alment boligbyggeri (projektet blev tvunget til at aflyse licitationer(februar 2006)) og først i april 2007 gav Socialministeriet en dispensation for gruppe B og C. Ansøgningen for gruppe A er ikke afgjort (januar 2008).
Gruppe B er nu opført af tyske præfabrikerede elementer (indflytning april 2008)
Om energibesparelserne i Lærkehaven
(fra www.bf-ringgaarden.dk)
- Særlige paneler i loftet i soveværelserne er bygget op af et materiale, der er flydende om dagen, hvor det samler varme. Om aftenen stivner det og afgiver varmen. Det betyder, at varmeapparat i soveværelserne er unødvendige.
- Varmeforsyningen opvarmer væggene, en slags lodret gulvvar-me om man vil. Væggen afgiver en jævn varme, og metoden bruger ikke så meget energi, som når man skal opvarme luften.
- LED-belysning på de steder, hvor lyset skal vise vej, for eksempel i gangarealer. LED-armaturer bruger langt mindre energi end almindelige lysarmaturer. Oprindeligt var planen, at der også skulle bruges LED-lys i bad og køkken, men lyset er ikke godt nok endnu, til at man kan lave mad eller lægge make-up ved det, viser Ringgårdens forsøg.
- Solcelleanlæg vil klare energien til fælleshus og andre fælles arealer, som man ellers som beboer normalt er med til at betale.
- Ny teknologi har gjort boligerne ekstra tætte. Det sparer varme om vinteren og holder boligerne kølige om sommeren. Det kræver til gengæld, at beboerne lufter grundigt ud regelmæssigt.
- Den månedlige husleje for en tre-værelses bolig på 97 kvadratmeter bliver 6.500 plus varme og el. Det svarer til andet alment ny-byggeri i området, men energiforbruget er langt lavere.