En træg byggesektor
Som situationen er i dag, er der tale om en træg byggesektor, eftersom der er en tendens til at tænke i traditionelle løsninger og kun i lille grad bringe nye teknologier i spil. Der er tale om en såkaldt ’lock-in’-effekt, som gør det svært for sektoren at fravige det nuværende udviklingsspor. Trægheden skyldes dels barrierer for indtrængning af bruger-, arkitekt- og producentkrav i den komplekse fag- og virksomhedsopdelte byggesektor, dels lille økonomisk incitament for de enkelte parter til at være innovativ på det samlede byggeri. Følgende karakteristiske træk er væsentlige for, hvordan udvikling og innovation i byggesektoren forløber (bl.a. fra Clausen 2002):
-
Immobilitet: Den traditionelle stationære industri fremstiller produktet et fast sted med fast personale, hvorefter produktet distribueres til kunderne/forbrugerne. Bygværket bliver opført på stedet, hvorefter det ikke kan flyttes (det er dog blevet mere udbredt med produktion på fabrikker).
-
Kompleksitet: Bygningen er et kompliceret produkt bestående af et stort antal materialer og byggevarer. Hvert enkelt byggeri har forskellige grundforhold og bygherrens forskellige ønsker og præferencer medfører, at der skal udvikles nye kombinationer af materialer og komponenter fra byggeri til byggeri.
-
Holdbarhed: I forhold til mange andre produkter skal byggeriet (den projekterede tid) holde i omkring 100 år, hvis vedligeholdelse og renoveringsaktiviteter medregnes. Holdbarheden er et krav, som skal overholdes.
-
Regulering: Reguleringen af byggeriet kan opdeles i to; (1) reguleringen sigter mod at regulere byggeprocessens gennemførelse, (2) reguleringen gennemføres med krav til social ansvarlighed, som medfører, at der stilles høje krav til sikkerhed, sundhed og velfærd.
-
Kostbarhed: Da byggeriet er et produkt med lang holdbarhed og et komplekst produkt bestående af mange forskellige materialer og byggevarer, medfører det, at byggeriet er et dyrt produkt. En bolig vil for en normal familie være den største investering de laver i deres liv.
-
Fagopdelt: Byggeriet er i dag stærkt præget af den håndværksmæssige struktur, som findes i samfundet. Både virksomheder og erhvervsuddannelser er opdelt i fag, som afspejler en fortsættelse af den tidligere håndværksmæssige struktur. Dette står i modsætning til efterspørgslen, som er mere projekt- og produktorienteret.
-
Hjemmemarkedserhverv: Globaliseringstendensen har ikke været central i byggeriets udvikling, idet der kun er sket en lille grad af internationalisering. Særligt industri- og byggedelen har dog åbnet sig op i forhold til globale markeder. Det betyder, at byggeriet er afhængig af udviklingen på det danske marked.